CARBONARA :
Wszystko czego nam potrzeba to:
* makaron (może być spaghetti, czy jakikolwiek inny - ja bardzo lubię penne)
* boczek wędzony (ok. 100-300g w zależności czy wolicie więcej czy mniej mięska)
* 4 żółtka
* serek mascarpone
* śmietana kremówka (ok 250 ml)
* 1-2 ząbki czosnku
* zioła (według uznania - ja dodałam szczyptę oregano, bazylii i tymianku)
* parmezan lub ostry ser drobno starty
* pietruszka (użyłam siekanej mrożonej)
* sól, pieprz do smaku
Na początku wstawiamy wodę na makaron i dodajemy łyżkę soli. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
W czasie zanim woda na makaron się Nam zagotuje kroimy boczek w kostkę
bądź słupki, przygotowujemy czosnek i pozostałe składniki.
Na patelni smażymy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i zioła. Wszystko chwilę dusimy na małym ogniu. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka i serek mascarpone - dokładnie mieszamy i wlewamy wszystko na patelnię (nie można dopuścić do wrzenia, bo się zważy). Cały czas mieszamy, dodajemy pietruszkę i przyprawiamy do smaku. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodajemy go do ugotowanego już makaronu i dokładnie mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło. GOTOWE ! ;)
Po nałożeniu na talerze posypujemy całość startym serem iiiii JEMY !!!!
Uwielbiam to danie, bo nie dość, że jest szybkie i łatwe do przygotowania, to jeszcze takie pyszne !
Nutka na dziś :
Pozdrawiam - Kasia ;)
mniaaam! aż mi sama zrobiłaś,a tu dopiero 8 rano!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, pożarłabym taki makaron w pięć minut. I z tego wszystkiego zrobiłam się głodna;)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam to ! Chyba wszystkie Kasie to lubią :)
OdpowiedzUsuń